Ana içeriğe atla

Kitaplar

Öykülerle Zihin Yanılgıları
Dr. Nizamettin Kaya
[Google Play Kitaplar]

Zaman zaman tuzaklarına düştüğümüz 10 zihin yanılgısını açıklıyorum. Bu yanılgıların saplantı, önyargı, kötümserlik, karamsarlık, aşırı düşünme, anlamsızlık ve boşluk hissi oluşturarak psikolojimizi ve ilişkilerimizi nasıl bozduğunu anlatıyorum. Korunma ve kurtulma yollarını gösteriyorum.

Kitapta açıkladığım bilgi ve teknikleri kendi psikolojik rahatsızlığımı iyileştirme sürecine destek olarak kullandım. Çok faydasını gördüm. Diğer insanlara ve kendime daha anlayışlı, hoşgörülü ve affedici bakmaya başladım. Birçok iletişim sorunumu çözdüm, daha sağlıklı ve keyifli ilişkiler kurmaya başladım.

Öykülerle Zihin Yanılgıları, Dr. Nizamettin Kaya
netsentez

👉 Google Play Kitaplar'da
inceleyin, edinin...

Önsöz

Kaderin değil yanılgıların kurbanıyız. Yanılgılar kafada başlar, duygulara ve davranışlara yayılır.

Bu küçük kitap, hayat akışı içinde farkında olmadan tuzaklarına düştüğümüz zihin yanılgılarını gösteren bir aynadır. Güvenilir kaynak yelpazesinden özümlenerek derlenen bilgiler örneklerle ve öykülerle bütünleştirilmiş, yorumlanmış, değerlendirilmiştir.

Bilişsel davranışçı terapi günlük sıkıntıların, kaygının, stresin, özgüven eksikliğinin, ilişki bozukluklarının ve daha birçok psikolojik sorunun kaynağının zihnin kurguladığı çarpık düşünceler olduğunu ortaya koyar. Düşünce çarpıklıklarını tanımlar, sınıflar, çözüm yollarını açıklar.

Kitapta zihnin aldatma eğilimi ve bu eğilimde düşüncelerin etkisi betimlenmiş, bilişsel davranışçı terapinin konuya yaklaşımı özetlenmiştir. Ardından aşağıdaki zihin yanılgıları örneklerle ve öykülerle ele alınmış, çözüm yolları gösterilmiştir. Kitabı okumakla öz farkındalığınız artacak, kendinizi daha güçlü ve daha iyi hissedeceksiniz. Daha sağlıklı ve keyifli ilişkiler kuracaksınız.

  1. Felaket tellallığı yanılgısı,
  2. Ya hep ya hiç yanılgısı,
  3. Geleceği olumsuz okuma yanılgısı,
  4. Zihin okuma yanılgısı,
  5. Duygulara gerçeklik giydirme yanılgısı,
  6. Abartılı genelleme yanılgısı,
  7. Kendini ve insanları etiketleme yanılgısı,
  8. Dayatmacılık yanılgısı,
  9. Olumsuzluk süzgeci yanılgısı,
  10. Kişisel algılama yanılgısı.

👉 Google Play Kitaplar'da
inceleyin, edinin...




Jackson Mesleki İlgi Envanterinin Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Uyarlama Çalışması
Dr. Nizamettin Kaya
[Doktora Tezi]

Eğitim, meslek ve kariyer alanlarına yönlenme süreçleri kapsamında psikolojik bir özellik olarak mesleki ilginin yeri ve ölçülmesi sorunlarını ele alıyorum. Gerçekleştirdiğimiz uyarlama çalışmasını anlatıyorum. 

👉 Okuyun, indirin...




Bu blogdaki popüler yayınlar

Meslek ve Kariyer Planlamasında İlgi ve Mesleki İlgi Ölçekleri

Jackson Mesleki İlgi Envanterinin Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Uyarlama Çalışması  başlıklı doktora tezimin  [Okuyun/İndirin] kuramsal bölümlerinden düzenlediğim yazı. Bu yazıda Türkiye’de eğitim, meslek ve kariyer alanlarına yönlendirme süreçleri kapsamında psikolojik bir özellik olarak mesleki ilginin yeri ve ölçülmesi konuları değerlendirilmiştir. Mesleki ilgi kavramının tanımları ve kuramsal çerçevesi incelenmiştir. Ardından mesleki ilgilerin ölçülmesine ilişkin uygulamalar tanıtılmıştır. Mesleki ilgi ölçeklerinin gelişim süreçleri açıklanmıştır. Bu kapsamda ülkemizdeki durum yorumlanmıştır. Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde meslek ve iş içerikleri çeşitlenmiştir. Bir tarafta çok farklı meslek alanları gelişirken diğer tarafta çok farklı alanlarda eğitilmiş, yetiştirilmiş insanlar bulunmaktadır. Uygun mesleklere uygun insanların seçimi ve yönlendirilmesi bir problem alanıdır. Eğitim sürecinde gerçekleşen çeşitli alanlara yönelmelerin ve

Olumsuz Öğrenmeleri Anlamak ve Söndürmek

Kaygı, korku, güvensizlik, pişmanlık, çekingenlik, utangaçlık, içe kapanma gibi birçok olumsuz duygu günlük hayatta rahatsız edici haller alabilir. Onları kontrol altına almak, yoğunluklarını ve etkilerini azaltmak ve söndürmek isteriz. Olumsuz duyguların potansiyel olarak varlığı normaldir. Kişi, gerçek tehlike ile yüz yüze geldiğinde bu duygular tehlike uyarıcısına organizmanın verdiği doğal tepkilerdir. Ne yazık ki doğal tepkiler, zamanla öğrenme yoluyla kazanılan ve genellemeler yoluyla geniş alana yayılan gereksiz ve rahatsız edici hale dönüşebilir. Bir uçak yolculuğunda uçağın türbülansa girip tehlike atlatması her yolcuyu korkutur, kaygılandırır. Korku bu durumda gayet normal ve doğal tepkidir. Kaza olması halinde organizma kendi içinde otomatik savunma mekanizmalarını çalıştırır. Kişi, koltuklara daha sıkı yapışır, kendini büzer, nefes alışları hızlanır. Ama diğer zamanlarda kaza olasılığını sürekli düşünüp uçaklardan korkmak, uçakla seyahat edenl

Öğrenme Stilleri

Öğrenme yaşam boyu süren bir zorunluluk, aynı zamanda bir keyiftir. Öğrenilecek bilgi kişiye kendi algı yolları kanalından girer. Bilgiyi kendine çekme kanaları öğrenme stilleri olarak adlandırılır. Temel olarak (1) görsel, (2) işitsel, (3) okuma/yazma ve (4) kinestetik olmak üzere dört tür öğrenme stili vardır. Kinestetik, bütün duyu organlarının kullanıldığı katılım, eylem, uygulama ve yapma davranışlarını içerir. Öğrenmenin Önemi Öğrenme ekmek gibi su gibi zaruri bir ihtiyaçtır. Çağdaş dünyada varlığımızı sürdürmek ve gerçekleştirmek için yaşam boyu öğrenmek zorundayız. Aşağıda, karşı karşıya olduğumuz öğrenme alanlarına ilişkin bazı örnekler sıraladım. Liste, kişiden kişiye farklılık gösterir ve çok daha kabarıktır. Zaman süreçlerinde bunlara yenileri eklenir. Yeni satın aldığımız bir cihazın özellikleri Okuldaki dersler Sınavların kapsadığı konular Uymak zorunda olduğumuz hukuksal kurallar Yabancı dil veya yazılım gibi yeni bir alan Ç